Σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποδειχθεί μείζονος σημασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας HIV/AIDS, ερευνητές αναφέρουν ότι μία ένεση αντιρετροϊκού φαρμάκου κάθε δύο μήνες είναι άκρως αποτελεσματική αγωγή για την πρόληψη της λοίμωξης.
Ως τώρα το φάρμακο έχει δοκιμαστεί μόνο σε γυναίκες της υποσαχάριας Αφρικής, εκκρεμούν ωστόσο τα αποτελέσματα ανάλογων δοκιμών σε άνδρες.
Τα αποτελέσματα στις γυναίκες της μελέτης ήταν τόσο πειστικά ώστε οι ερευνητές αποφάσισαν να τερματίσουν πιο νωρίς την κλινική δοκιμή, γράφουν οι New York Times που ανέφεραν πρώτοι την είδηση.
Η ενέσιμη μορφή της ουσίας καμποτεγκραβίρης «προσφέρει μια νέα, εξαιρετικά αποτελεσματική επιλογή για τις γυναίκες» σχολίασε στην εφημερίδα η Κίμπερλι Σμιθ, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της ViiV Healthcare, η οποία παρασκευάζει το ενέσιμο σκεύασμα.
Τα ευρήματα της μελέτης «αλλάζουν το παιχνίδι για τις γυναίκες» δήλωσε η δρ Σίγκαλ Γιαβέτζ, ειδικός του νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστόνη, η οποία δεν συμμετείχε στη δοκιμή.
Σύμφωνα με την UNAIDS, τον φορέα του ΟΗΕ που ηγείται της μάχης εναντίον του HIV/AIDS, 5 στις έξι νέες λοιμώξεις μεταξύ των εφήβων της υποσαχάριας Αφρικής σχετίζονται με κορίτσια.
«Για να δώσουμε τέλος στην επιδημία πρέπει να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε την καταιγίδα των μολύνσεων σε αυτές τις γυναίκες» δήλωσε η Κίμπερλι Σμιθ της παρασκευάστριας εταιρείας.
Σύγκριση με το χάπι Μέχρι σήμερα, η κύρια φαρμακευτική επιλογή για την πρόληψη του HIV είναι η καθημερινή λήψη χαπιών εμτρισιταβίνης, η οποία κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Truvada της Gilead Scienes αλλά είναι διαθέσιμη και ως γενόσημο.
Στην Ευρώπη, η εμτρισιταβίνη έχει πάρει έγκριση για χρήση από άτομα υψηλού κινδύνου και στα δύο φύλα.
Ένα δεύτερο φάρμακο, η τενοφοβίρη, έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για την πρόληψη του HIV, μόνο όμως για τους άνδρες και τις διεμφυλικές γυναίκες.
Το πρόβλημα με τα χάπια είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, και η συμμόρφωση έχει αποδειχθεί δύσκολη για πολλές γυναίκες.
Η ενέσιμη αγωγή θ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr



















